RO HU EN

Chihlimbar autentic sau chihlimbar fals?

La mijlocul secolului XIX. oamenii de știintă au descoperit diferite moduri de a sintetiza produse naturale prețioase ca chihlimbarul baltic, astfel această căzând prada falsificării. În prezent falsificarea chihlimbarului în special celui cu incluziuni este larg răspândită. Oamenii care știu doar câteva proprietăți ai chihlimbarului pot fi înșelate foarte ușor. Falsurile sunt vândute ca chihlimbar natural la prețuri foarte înalte. În acest articol vă prezentăm cele mai populare metode de falsificare, și metodele prin care puteți distinge cele naturale de cele falsificate.

Teste folosite la identificarea chihlimbarului autentic

Testul "mirosului"
Testele de miros sunt cele mai bune metode, chihlimbarul natural are un miros specific care este dificil de obținut la chihlimbarurile falsificate. Chihlimbarul natural când este încălzit are un miros delicat specific rășinii de pin. Falsificările din copal (o rașină naturală solidificată natural dar fără a avea vârsta/maturitatea chihlimbarului) încălzite au un miros de rașină "dulce”, iar cele la care au fost folosite alte materiale, au un miros de plastic ars. Din păcate această metodă nu e eficientă la bijuteriile realizate din piese mici de chihlimbar, sau la cele care au suprafața fin prelucrată, lucioasă, sau sunt încorporate în metale prețioase.

Testul “frecare”
Un alt mod de a testa chihlimbarul este frecarea în palma. Chihlimbarul natural se poate încălzi prin frecare în palmă atât de tare încât se poate simți mirosul rășinei de pin. Pentru acest test este nevoie de îndemânare și răbdare pentru că dacă chihlimbarul este șlefuit trebuie frecat foarte mult până când atinge temperatura necesară. Testul este dificil de realizat cu un chihlimbar care este încorporat într-o bijuterie pentru că riscăm dislocarea pietrelor sau deteriorarea formei, pentru acestea este mai potrivită următoarea metodă.

Testul „ Ac fierbinte”- este cel mai eficient
Introducerea acului incălzit (aproape incandescent) în chihlimbar, într-un loc imperceptibil. Dacă se simte un miros categoric de rășina de pin atunci înseamnă că este chihlimbar autentic.
Dezavantajul testului: locul marcat cu acul fierbinte ramâne ireparabil, de aceea trebuie folosit cu delicatețe (in zone ascunse, introducerea acului în stratul superficial).
Chihlimbarul este fragil: introducerea unui ac fierbinte foarte adânc în chihlimbar poate cauza niste fisuri, iar în cazul chihlimbarului fals din plastic nu apar aceste fisuri.

Testul apei sărate
Greutatea specifică a chihlimbarului este mai mică decât al apei sărate, astfel chihlimbarul natural va pluti pe suprafața apei, iar cele falsificate se vor scufunda.
Puneti 15g sare în 100 ml apă și amestecați-l. După câteva minute de amestecare sarea se va dizolva, introduceți chihlimbarul pe care doriți să-l testați.
După realizarea testului spălati pietrele cu un jet de apă de la robinet, ștergeți cu o carpă moale.
Dezavantajul testului: bijuteriile din metale prețioase se vor scufunda, nu se poate identifica chihlimbarul fals din copal sau răsini sintetice (ele au densitate mai mică decât apa de mare).

IR-Spectroscopie
IR-spectroscopia este o metodă știintifică și cea mai eficientă, nondistructivă pentru identificarea fosilelor din răsină. Dezavantajul este că poate fi realizat doar în laboratoare specializate.

Test de fluorescentă
Sub lumina UV chihlimbarul are o fluorescența intensivă de albastru-alb. (De ex dispozitivul folosit la verificarea bancnotelor) Metoda neinvazivă recomandată.

Testul de eter sau acetonă
O picatură de eter sau acetonă aplicată pe chihlimbarul natural nu este dăunatoare. Suprafața chihlimbarului fals de la o picatură de acetonă sau eter devine lipicios.

Magazine de încredere
Există o mulțime de metode complicate pentru distingerea chihlimbarului natural de cel fals, cu toate acestea cel mai sigur mod de a achiziționa chihlimbar natural este să le cumpărati din magazine de încredere. Este un avantaj incontestabil dacă magazinul poate oferi un certificat de garanție care dovedește autenticitatea acestuia. Suplimentar pentru colierele de chihlimbar destinate copiilor trebuie să vi se ofere și un certificat suplimentar despre faptul că a fost testat pentru a putea fi purtat de copii sub 3 ani.Materialele cele mai des folosite pentru imitarea chihlimbarului

Sticlă
Puteți deosebi sticla de chihlimbar: este mai solid la atingere, nu se zgârie ușor, este rece și neinflamabil.

Rășini fenolice
Cel mai des acest material se găsește în mărgelele artificiale de chihlimbar. Aceste margele în general au forme precise: ovale, fațetate etc. , iar culoarea este similara cu chihlimbarului natural. Încălzit nu are miros de rășina de pin, care este specific chihlimbarului.

Celuloid
Celuloidul de obicei are o culoare galbenă. Optic este foarte dificil de a distinge de chihlimbar. Dacă este incălzit are un miros de plastic ars.

Plastic modern
Plasticul modern ( poliester, polistiren) este folosit pentru producerea chihlimbarului artificial care contine și incluziuni. Există informatii despre ateliere din Rusia unde se produce chihlimbar fals din aceste materiale. Deşi aceste falsuri sunt vândute la un preț foarte scăzut, cu mențiunea că nu sunt chihlimbare de origine baltică, în unele cazuri ajung în piețe cu preţuri mari unde este dificil de a controla autenticitatea lor. Se întamplă de multe ori ca vanzătorii înşişi nu ştiu întotdeauna că produsele pe care le vând sunt fabricate din plastic modern. Optic acest substitut este greu de distins deoarece culorile şi transparenţa chihlimbarului autentic pot fi obţinute şi artificial. În copal incluziunile falsificate sunt prea mari, este clar detectabil că sunt introduse în centrul plasticului iar când este încălzit are un miros de plastic ars.

Copal
Copalul este vândut ca chihlimbar baltic, dar de fapt este raşină foarte tânără. Cele mai multe dintre copaluri se găsesc în deltele râurilor tropicale din Africa de Est, Madagascar, Columbia. Studiile recente au arătat că doar copalul din Columbia şi Madagascar sunt rășine mai vechi de cateva mii de ani. Incluziunile naturale sunt posibile în copal dar de obicei acestea sunt falsificate. Insectele inserate în ele sunt prea mari şi arată prea bine. Copalul se topeşte la o temperatură destul de scazută şi tinde să se topească mai degrabă decât să ardă. Când este încălzit are un miros „dulce” de raşina. Dacă puneţi eter sau acetonă pe copal, suprafaţa devine lipicioasă. Copalul este numit adesea „chihlimbar tânar” care induce în eroare de multe ori pe cumpărători.

 

Pentru a reintra în magazin sectiunea CHIHLIMBAR click AICI

 

Submit Comment

  • (will not be displayed)

* Câmpuri obligatorii

« Înapoi
© Developed by CommerceLab
[profiler]
Memory usage: real: 37748736, emalloc: 37172952
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem